top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverkirstenschipper

Eigenaarschap


‘Eigenaarschap’ ik hoor dat de term vaak wordt gebruikt in verschillende contexten.

Ik vraag me af of we het zelfde bedoelen en hetzelfde beeld erbij hebben.

Als ik de betekenis van eigenaarschap google is de definitie; verantwoordelijkheid voelen en nemen. Hoe doe je dat verantwoordelijkheid voelen en nemen?


‘Verantwoordelijk zijn’ is de rol in je werk, die je vaak toebedeeld krijgt. Wanneer je verantwoordelijk bent wil nog niet zeggen dat je eigenaarschap toont.

Karpman beschrijft in de drama- en de winnaars-driehoek duidelijk wanneer jij je verantwoordelijk voelt en wanneer je verantwoordelijkheid neemt.


Drama driehoek

Als er sprake is van drama, dan zijn er 3 spelers die met elkaar het spel van het drama in stand houden.De spelers zijn; de aanklager, de redder en het slachtoffer. De aanklager beschuldigt de redder het niet goed aan te pakken. Daarnaast beschuldigt hij het slachtoffer van vanalles. De redder neemt de aanklager niet serieus en doet meer dan de ander van hem vraagt, daarmee helpt hij op een manier die de ander hulpeloos houdt. Het slachtoffer wekt medelijden op en vraagt hulp aan de redder, maar laat zich echter niet helpen. Daarentegen ergert hij zich aan de aanklager.

In de drama driehoek is iedere speler extern gericht, niemand voelt of neemt verantwoordelijkheid voor zichzelf.


In de winnaars driehoek benoem je eigen gevoelens, behoeften en wensen en daarmee accepteer je andermans kunde en integriteit. Je bent opvoedend door te helpen indien de ander daar om vraagt, je accepteert andermans capaciteit om voor zichzelf te denken.


Eigenaarschap

Eigenaarschap begint bij jezelf. Dit vraagt zelfonderzoek, wat zijn mijn gevoelens, behoeften en wensen. Waar ervaar ik weerstand wanneer ik me kwetsbaar opstel. Kwetsbaar kunnen opstellen is je echte gevoelens delen, daarmee accepteer je jezelf.

Werken met en voor mensen daarvoor ben jij het instrument, dit benadrukt het belang van blijven werken aan bewustwording van je eigen handelen.

10 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page